Perustaminen
Lehtikirjoitus 8.4. 1990
Seinäjoen seudun eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät perustivat la 7.4. Seinäjoen seudun Ruskayhdistyksen, jonka tehtävänä on edistää eläkeikäisten sosiaalisia ja taloudellisia hyvinvointia sekä henkistä ja fyysistä kuntoa.
Yhdistys on puolueisiin sitoutumaton ja liittyy Suomen Ruskaliitto-nimiseen valtakunnalliseen eläkeläisliittoon. Perustajajäseniä oli paikalla 17. Kokouksen puheenjohtajana toimi Raimo Joronen ja sihteerinä Sirkka- Liisa Kokko. Kokouksen avasi Ruskaliiton puheenjohtaja Matti Haapaniemi, joka selosti liiton toimintaa.
Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Reino Kokko, varapuheenjohtajiksi
Ilmo Laakkonen ja Raili Mäkelä, sihteeriksi Sirkka- Liisa Kokko ja rahastonhoitajaksi Pentti Visuri. Lisäksi hallitukseen valittiin Mirjam Sädetsalo, Elli Pakkala, Pentti Mäntylä ja Onni Istukaissaari.
Jäsenmäärän kehitys
Perustajajäseniä oli siis 17 ja vuoden –90 lopulla oli 27, joista kuitenkin hallituksen kokous-pöytäkirjassa todettiin, että 6 ei vielä ollut maksanut jäsenmaksua. Jäsenmäärän kehitys oli kuitenkin ripeää. Vuoden –92 lopussa oli 48 jäsentä ja vuonna –95 rikottiin 100 jäsenen raja. Vuonna 2000 oli kirjoilla 155 jäsentä ja 2005 oli jäseniä 175. Ja sitten viime vuonna 2009 rikottiin 200 raja eli jäsenmaksun maksaneita oli 212.
Jäsenien hankintaa edesauttoi aluksi Ruskaliiton jäsenhankintakilpailut, joissa parhaat yhdis-tykset palkittiin tuntuvilla rahapalkinnoilla. Meidän yhdistys sai ainakin kaksi kertaa palkinnon. Myös oman yhdistyksen piirissä parhaat jäsenhankkijat palkittiin erilaisilla palkinnoilla.
Kaikkiaan yhdistyksessä on ollut 20 vuoden aikana jäseniä pitkälti yli 400.
Perustajajäseniä ja ensimmäisen hallituksen jäseniä on toiminnassa vielä mukana seitsemän Sirkka ja Reino Kokko, Ilmo Laakkonen, Elsa ja Pentti Visuri, Onni Istukaissaari ja Raimo Joronen.
Kokoustoiminta
Ensimmäisenä vuonna hallitus lähinnä suunnitteli toimintatapoja ja – luonnetta, mutta jo toi-sena vuonna hallitus joutui suuren tehtävän eteen, kun Seinäjoella järjestettiin Ruskaliiton kesäpäivät, joille osallistui yli 300 henkeä.
Hallitus piti alkuaikoina kokouksia jäsenten kotona. Kokousten pöytäkirjoista pisti silmään avausmaininta vuodelta –91, että puheenjohtaja Reino Kokko käski käymään Sirkka Kokon laittamaan kahvipöytään. Myöhemmin hallitus on kokoontunut lähinnä kaupungin Nuorisota-lolla. Sääntöjen mukaisia kevät- ja syyskokouksia on pidetty pankin kokoustiloissa, kouluilla, jopa laivaristeilyllä ja teatterinäytösten yhteydessä ja myöhemmin lähinnä nuorisotalolla.
V. 2000 uudistettiin yhdistyksen säännöt, joiden mukaan pidetään vain vuosikokous. Kokous-paikkana on ollut yleensä keskustan ammattioppilaitoksen auditorio, mutta muutama kerta on pidetty ravintolatiloissa. Kokoustilaisuuksissa on ollut aina joko kahvi- tai ruokatarjoilu. Myös kokousten yhteydessä on ollut erilaisia esitelmiä, jotka ovat koskeneet ikääntyvien ihmisten olotilaa, terveyttä, kunnon hoitamista ja henkistä vireyttä. Esityksiä ovat pitäneet mm. omat jäsenemme Lauri Kontas, Soile Ahonen ja Kaija Manninen- Kontas. Olemme kuulleet musii-kinopettajan Pentti Hakalan sekä sanallisen että soitannollisen esityksen kapelimestari ja säveltäjän George de Godzinskin elämästä ja tuotannosta Lisäksi olemme kuulleet koulujen rehtoreiden esittelyitä kouluista ja muista opinahjoista sekä piristyksenä koululaisten musiikki- ja lauluesityksiä.
Kokouksissa tai muissa tilaisuuksissa ovat vierailleet liiton puheenjohtajat Matti Viljanen v.1994 ja Elsa Stenroos v. 1997, 1998, 2004, 2007 esiintuoden monia eläkeläisille tärkeitä asioita. Myös Seinäjoen kaupungin vanhustyönjohtaja Anneli Saarinen on kaksi kertaa ollut kertomassa ikääntyvien ihmisten asumispalveluista, vanhustoiminnan taustoista.
Toimintaa ja tutustumisia Seinäjoella
Ikäihmisten turvallisuuden varmistamiseksi ja parantamiseksi on järjestetty luentotilaisuuksia, joissa palolaitoksen, poliisin, puhelinlaitoksen, lukkoliikkeen ja vartioliikkeen edustajat luen-noivat turvallisuuteen liittyvistä asioista. Samoin on järjestetty ikäautoilijan kuntokurssi.
Jäsenemme Pirkko Jalosen opastuksella on tutustuttu Seinäjoen patsaisiin ja niiden historiaan samoin kuin Törnävän hautausmaahan. Myös Suojeluskunta- ja Lottamuseo on ollut vierailukohde.
Kirjallisuusluentoja olemme saanneet kuulla opettaja, kirjailija Tellervo Peltosen ja kirjailija Sisko Istanmäen esittäminä.
Ikäkeskustoimintaa on esitelty meille ja olemme esitelleet omaa toimintaamme useampana vuotena Ikäkeskuksen järjestämillä ”Mahdollisuuksien toripäivillä, tietoa ikäihmisten arkeen”
ATK:n kurssi on järjestetty Aikuiskoulutuskeskuksen opetuksena v. 2006
Yhdistyksen 10- vuotisjuhlia vietettiin Törnäväsalissa. Juhlalounaan ohella ohjelmaan kuului monipuolinen ohjelma, jossa monet jäsenet olivat mukana laulu- tai soittoesityksissä, esitettiin yhteenveto 10- vuotisesta toiminnasta, Tapani Holma puhui aiheesta ” Ihmisen onni”, muistettiin perustajajäseniä Reino Kokkoa, Ilmo Laakkosta ja Pentti Visuria voimakkaasta panoksesta yhdistyksen toiminnassa.
15- vuotistoiminnan päivää vietettiin v.2004 ruokailun, hyvän ohjelman ja esitelmien merkeissä.
Erilaisilla ohjelmilla vietetyt joulujuhlat ovat tietysti kuuluneet ohjelmaan. Reino Kokko esitteli mielenkiintoisesti Törnävän sairaalan Seuralan juhlatalon historian v. –95.
Törnävän kartanon ja Wasastjernan suvun laajasta ja monipuolisesta historiasta kertoi jäse-nistölle tri Pekka Kakkuri v. 2006.
ja Pekka Siltanen tutustutti jäsenistöä sairaalan historiaan, rakennuksiin, puistoalueisiin ja sairaalamuseoon v. 2009.
Hilkka Tulisalo kertoi kunnostetun Uppalan kartanon historiaa lounastilaisuudessa v 2009.
Olemme vierailleet myös Kelan toimitalossa, Simunanrannan palvelukeskuksessa, Kivipuron kuntoituskeskuksessa ja Kivipuron toimintakeskuksessa, jossa olemme pitäneet myös omia tilaisuuksia. Lasten päiväkoti Tenavakodissa on vietetty ihana iltapäivä lasten kanssa.
Mielenkiintoisia tutustumiskohteita ovat olleet koulut ja oppilaitokset, koska jäsenistössämme on paljon opettajia. Tutuksi ovat tulleet Ammattilaitokset keskustassa että Törnävällä, Aikuis-koulutuskeskus, Terveydenalan amk-yksikkö, Kampustalon Tampereen Yliopiston täydennyskoulutuskeskus, Helsingin Yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Etelä- Poh-janmaan Musiikkiopisto, Teknologiakeskus Frami.
Monesti olemme olleet Seinäjoella toimivien pankkien vieraina.
Yritysvierailut ovat olleet aina puoleensavetäviä. On käyty Keskuspesulassa, Atrialla, Janitan kenkätehtaalla, Yleisradion Pohjanmaan toimipisteessä, I- printissä ja Postin lajittelu- ja jake-lukeskuksessa, Seinäjoen Energiatalossa, Mallaskosken Panimossa, Valion laitoksilla, Eslan kelkkatehtaalla, Sevon voimalaitoksella Kyrkösjärven rannalla, TE- talossa, teknologiatalo EPEC:ssä, Seinäjoen Matkailukeskuksessa, terveysteknologiakeskus Mediwestissä, taito-keskus Rustoo- puodissa, Ilkan lehtitalossa.
Lähimatkailu
Naapurikuntavierailumatkoja on ollut lukuisasti yhdistyksen toiminnassa mukana. Olemme olleet hyvin usein kuntien vieraina, tutustuneet kulttuuriin, historiaan, elinkeinoelämään, nähtävyyksiin. Olemme vierailleet Peräseinäjoella, Ilmajoella, Jalasjärvellä, Ala- Härmässä, Lapualla, Ylista-rossa, Ähtärissä, Kuortaneella, Teuvalla, Kauhavalla, Alavudella, Alajärvellä, Lappajärvellä, Kauhajoella, Vierailukohteita on ollut mm. Siirtolaismuseo, Kalajärven matkailukeskus, Seinä-joen lentoasema, Ylä- Laurosen museo, Kyrönjokiristeily, Koskenkorvan Trahteeri, Etapin jäteasema, Jokipiin Pellava, tekstiilisisustustehdas Lennol, Jalasjärven Museoalue, Maaseudun Kone, Alahärmän kirkko, Juhani Palmun ateljee, Power- parkin huvipuisto, Paukun kulttuuri-keskus, Jussin viinitila ja Sompin kellovalimo, Karhumäen kansanopisto, Etelä- Pohjanmaan maatalouden tutkimuslaitos, Ylistaron kirkko, Kriikun myllytaidekeskus taidekeskus Pirkanpohja, Seinäjoen seurakunnan leirikeskus Honkiniemi, Soile Yli- Mäyryn taidemuseo, Teuvan ammatillinen kurssikeskus, Teuvan kirkko, Suupohjan Villakehräämö, Kauhavan Ilmasotakoulu, Järvenpään puukkotehdas, Ouran Loma, Alajärvellä viinitila, Lauhavuoren kansallispuisto, sahtiopisto.
Matkailu Suomessa
Teatterivierailut ovat kuuluneet lukuisasti yhdistyksemme toimintaohjelmaan. Tietysti siihen on kuulunut Seinäjoen Kaupunginteatterin esitykset , mutta myös muiden kaupunkien teatterivierailut mm. Vaasaan, Tampereelle, Helsinkiin, Jyväskylään, Kokkolaan. Näillä matkoilla on tutustuttu myös muuhun kulttuuriin ja nähtävyyksiin. Helsingissä on esitelty mm. Oopperatalo lähes kellarista ullakkoon asti oopperaesityksen lisäksi, myös Ateneum, presidentin linna, Kiasma, Kansallismuseo, Hietaniemen hautausmaa, Uspenskin katedraali. Jyväskylässä tuli tutuksi eri museot mm. Aalto-museo ja Tampereella UKK- instituutti, Tampere-talo, Finlayssonin monet historiallisiin rakennukset, Tuomiokirkko, Saara Hildenin taidemuseoon.
Matkailuun Suomessa on kuulunut myös kolme Itä- Suomen matkaa, jolloin tutuksi ovat tulleet Mikkeli, Savonlinna, Punkaharju, Ilomantsi, Joensuu, Heinävesi, Kuopio, Nurmes, Kuhmo, Suomusalmi, Kajaani monine nähtävyyksineen, kuten Valamon luostari ja metsämuseo Lusto sekä Ruskaliiton kesäpäivät Kuopiossa.
Suurella joukolla on tehty laivaretki Ahvenanmaan vehmaisiin maisemiin v.1997. V. 2006 lai-varisteilyä oli myös mukana Turku- Naantali- matkalla, jolloin vierailtiin presidentin kesäasun-nolla Kultarannassa. Aikaisempina vuosina on käyty presidentin virka- asunnolla Mäntyniemessä. Laivalla tutustuttiin niinikään Vaasan saaristoon v. 2007.
Eduskuntavierailuja on ollut kaksi, jolloin vastaanottajina on ollut täkäläiset kansanedustajat Jukka Vihriälä, Harri Wallin ja Paula Risikko. Ensimmäisellä kerralla v. 2000 vierailtiin myös Hämeenlinnassa ja myös itse linnassa. Tästä matkasta Etelä- Pohjanmaalehti teki suuren lehtijutun, jossa Ruskayhdistys ja liittokin pääsi hyvin esille. Toisella kerralla v. 2005 jatkettiin matkaa Lahteen, jossa mm. oltiin Sibeliustalossa Jukka- Pekka Sarasteen johtamassa sinfoniakonsertissa solistina Pekka Kuusisto.
Erittäin mielenkiintoinen tutustumismatka on ollut Eurajoelle Olkiluodon ydinvoimalaitokselle v. 2003. Samalla matkalla oli opastettu Porin kaupunkikierros.
Matkat ulkomailla
Ensimmäiset ulkomaanristeilyt tehtiin Uumajaan v. 1991 sekä keväällä että syksyllä. Välillä on jäseniä osallistunut liiton järjestämille matkoille. V. 1998 vietimme iloista matkaa Ruotsiin
Eskilstunan Suomi- seuran ” Ikinuorten” vieraaksi. Tutustuimme matkalla mm. eläintarhaan, isäntien toimipaikkaan, jossa oli ohjelmallinen tilaisuus ruokailuineen, oli vierailu hopeisia ruokailuvälineitä valmistavaan tehtaaseen, tutustuminen Strängnäsin Tuomiokirkkoon, Grips-holmin kuninkaalliseen linnaan, sekä kiertoajelut Eskilstunassa ja Tukholmassa.
Tallinnan matka oli v. 2001 ja Pärnun kylpylämatka v. 2002. Liiton 30- vuotisjuhlia vietettiin v.2004 Helsingissä, jonka jälkeen lähdettiin matkalle Viron kautta Latvian kauniiseen pää-kaupunkiin Riikaan. Meidän yhdistyksestä oli mukana jäseniä eniten kuin muista yhdistyksistä eli 29.
V. 2008 tehtiin matka Viron Saarenmaalle Kuresaaren kaupunkiin, tutustuttiin myös ympäris-töön.
Liikunta ja kuntoilu
Liikunta ja kuntoilu on ollut merkittävällä sijalla yhdistyksen toiminnassa. Tutuiksi ovat tulleet mm. Kuortaneen urheiluopisto, ja useat kunto- ja terveyskylpylät. V. 1997 oli Lakeus- marssi-tapahtuma, johon yhdistyksemme osallistui maksamalla jäsenten osanottomaksun ja tämän jälkeen alkoikin keskiviikkoisin kuntoilu kävelyn, uinnin, pyöräilyn merkeissä. Lenkkien kohteina ovat olleet mm. eri kaupunginosat, Kyrkösjärven ja Paukanevan laavut. Olemme osallistuneet innokkaasti kaupungin liikuntatoimen järjestämiin eläkeläisten liikuntapäiviin. Viime vuosina on järjestetty omia liikuntapäiviä Jouppilan vuoren esteettömällä kuntoradalla. Ne ovat saaneet suuren suosion. Kuntosalitoiminnan aloitimme v.2008, kun kaupungin liikuntatoimisto antoi käyttöön ilmaisen kuntosalivuoron Lintuviidan koululta.
Emännyydet ja isännyydet
Vuonna 1998 oli Ruskaliiton kevätkokous Seinäjoella. Saamiemme palautusten mukaan jär-jestelyt onnistuivat hyvin, josta kiitos mukana olleille. Kokousedustajia oli kaikkiaan n.100.
Samana vuonna saimme vieraiksi Eskilstunan Suomi-seuran ”Ikinuoret”, joille yhdistyksemme järjesti kaksipäiväisen ohjelman ja vieraat taasen meille laulu- ja musiikkiesityksen.
Lakeuden Ristin päivystys
Yhdistyksemme jäsenet ovat osallistuneet monina vuosina kirkon vapaaehtoiseen päivystykseen kahden viikon ajan/ vuosi.
Julkilausumat
Yhdistyksemme antoi alkuvuosina lehdistölle julkilausumia, joissa on tuotu esille epäkohtia, joiden korjaamisella olisi parannettu eläkeikäisten elinmahdollisuuksia ja olosuhteita. Myöhem-min epäkohtia ja parannusesityksiä on viety Seinäjoen eläkeläisyhdistysten yhteisjärjestön kautta viranomaisten tietoon.
Varainhankinta
Yhdistyksen taloudellinen asema on perustunut määrättyihin toimintoihin. Jäsenmaksu on ollut pohja, vaikka se ei ole ollut suuri. Sillä on hoidettu hallinnolliset kulut ja myös liiton perimä maksu. Alkuvuosina jäsenmaksu oli 20 mk ja 30 mk vähän ennen euroaikaa 40 mk. Sen jälkeen 7 ja 8 € ja vuodesta 2008 lähtien 10 €, josta liitto perii 3 €. Liitto kuitenkin palauttaa osan rahasta takaisin jäsenmäärän ja harrastusten perusteella.
Arpajaiset eri tilaisuuksissa ovat tuoneet lisää varoja, joilla on tarjottu jäsenistölle suuhun pantava mm. joulujuhlissa ja liikuntapäivinä.
Alkuvuosina myös osallistuminen myyjäisiin tuottivat lisävaroja, mutta niistä on sitten luovuttu
Erilaiset retket ja matkat järjestetään aina omakustannushintaan.
Yhdistyksen toimihenkilöt
20- vuoden aikana yhdistyksen hallituksessa on toiminut yhteensä 37 jäsentä, joista 20 on ollut hallituksessa yli viisi vuotta ja 6 yli 10 vuotta.
Pitkäaikaisia toimihenkilöitä ovat olleet
Ilmo Laakkonen: 1 vuosi varapuheenjohtajana, 4 vuotta sihteerinä, 13 vuotta puheenjohtajana, 2 vuotta jäsenenä. Valittu vuoden 2007 Ruskaliiton eläkeläiseksi.
Reino Kokko: 5 vuotta puheenjohtajana, 4 vuotta varapuheenjohtajana, 3 vuotta tilintarkastajana,
Pentti Visuri: 17 vuotta rahastonhoitajana ja 2 vuotta yhtä aikaa sihteerinä
Raimo Huilla: 13 vuotta sihteerinä sen lisäksi 1 vuosi hallituksen jäsenenä
Lauri Kontas: 11 vuotta hallituksen jäsenenä ja osan ajasta jäsenkirjurina
Anita Holma: 11 vuotta hallituksen jäsenenä
Hilkka Mustalahti 10 vuotta hallituksessa, siitä ajasta 6 vuotta varapuheenjohtajana
Soile Ahonen 9 vuotta hallituksessa
Raimo Joronen 13 vuotta tilintarkastajana
Edustukset Ruskaliiton toiminnoissa
Liiton hallituksessa ovat toimineet Reino Kokko v. 1991-1993 ja varatilintarkastajana v. 2000- 2002
Ilmo Laakkonen varapuheenjohtajana v.1994- 1999 kevääseen asti
Soile Ahonen hallituksen jäsenenä v. 2001- 2005
Anita Holma hallituksen jäsenenä v. 2006- edelleen
Edustukset Seinäjoen eläkeläisyhdistysten yhteisjärjestössä
Vuosina 1995- 2000 edustajina toimikunnissa ja hallituksessa Reino Kokko, Ilmo Laakkonen, Onni Istukaissaari,
Vuosina 2001- 2008 hallituksessa Hilkka Mustalahti
V. 2009- edelleen Liisa Lahti- Nuuttila.
Edustukset kaupungin vanhusneuvostossa, nykyään Ikäneuvostossa
V. 2001- 2005 Lauri Kontas varajäsen
v. 2008 Jorma Jouppila varajäsen ja v.2009- edelleen varsinainen jäsen
Kaksikymmentä vuotta on osoittanut, että yhdistyksemme tämänlaatuinen toiminta on saanut mukavan ja innostuneen vastaanoton, joka on tuonut monelle ikääntyvälle monenlaisten tietoa ja elämänsisältöä.
Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin uudelle vuosikymmenelle!
7.4.2010
Raimo Huilla, sihteeri