Matkakertomus Ylläksen matkalta 3-8.9.2023

Seinäjoen Ruskayhdistyksen Ruskamatka Ylläksen Äkäslompoloon

3.-8.9.2023

1. päivä sunnuntai

Sunnuntaiaamu koitti 56 lähtijän kotona eri aikoina. Lähtö oli kaikilla klo 6.00. Kuka oli nukkunut hyvin ja kuka huonosti. Ennätys syntyi kuitenkin meillä Mäkelä Oy:n bussissa eli koskaan ei ole bussi ollut niin täynnä 20 min. ennen lähtöä. Ajoissa ovat Ruskalaiset olleet aina mutta nyt ei ollut paikkoja enää jäljellä kun jokunen penkkirivi ja takapenkki.

Matka Seinäjoki – Kalajoen Hiekkasärkät alkoi. Puheen sorinaa riitti koko matkan ja Kalajoen ABC sekä aamiaisbuffee odotti meitä. Tarjolla oli normaali aamiainen, puuro, munakasta, pekonia, leikkeleet, juustot ym. ja tietenkin kahvia. 45 min. pysähdyksen jälkeen jatkui matka kohti Kukkolankoskea.

Kello näytti iltapäivän alkua kun saavuimme Kukkolankoskelle ja lätyt tuoksuivat jo pihalla. Lätyt maistuivat mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa. Mahdollisuus oli myös nauttia savukalaa. Koskimaisemat olivat mahtavat. Miehet lipposivat kalaa molemmin puolin jokea, eli Suomessa ja Ruotsissa. Kukkolan Koski-kahvio oli kaunis kukkaistuksineen ja rauhoittavaa kosken kohinaa. Vessajonot ovat myös joka pysähdyspaikan traditio bussimatkoilla.

Seuraava pysähdys olikin jo majoittuminen Hotelli Ylläskaltioon ja päivällinen. Se oli runsas niin kuin jokaisena päivänä. Jokainen taisi illalla olla väsynyt matkasta ja pienen jaloittelun jälkeen nukkumiseen valmis.

2.päivä maanantai

Aamiaiselle noustiin jokainen omaan tahtiinsa mutta bussilla piti olla klo 8.30. Bussimatka Äkäslompolo –Muonio- Äijäkoski. Pysähdys Äijäkoskella oli mahtava. Koski pauhasi ja nautimme raikkaasta ilmasta ja veden äänestä. Muonion Kätkäsuvannossa vierailimme Sannan Kahvila-Putiikissa. Munkkikahvia oli tarjolla 0,50 sentin hintaan. Tavaraa oli tarjolla tosi paljon myymälässä. Sanna itse oli muistelun arvoinen persoona. Ennen lähtöä hän halasi meidät kaikki bussissa ja jätti muistorikkaan tapaamisen.

Matkaa jatkettiin Enontekiön Hettaan. Koruliike Hetta Silver kiinnosti ainakin naisia ja monet korvakorut ja sormukset vaihtoivat omistajaa.

Sitten oli esittelyvuorossa Enontekiön kirkko paikallisen suntion opastamana. Kaunis kirkko ja eritoten alttari ja kastemalja puisella alustalla.

Hetan kirkon alttaritaulu

Lapin luontokeskuksessa katsoimme videon Lapin luonnosta. Saimme myös hyvät sämpyläkahvit. Sitten jatkui bussimatka Hetta-Jerisjärvi-Äkäslompolo.

Aamiainen ja päivällinen hotellissa olivat runsaita joka päivä. Salaatteja oli useita, tuoreita hedelmiä (ananas, omena, päärynä, melonit, rypäleet) kotijuustoa lakkahillolla, marja- ja kuusenkerkkä smoothia, savustettua lohta, leikkeleet ja juustot. Lämpimät ruoat vaihtelivat kala, kana, liharuoilla sekä lisäksi keittoja.

Aamiaispöydässä oli 13 lasipurkkia erilaisia myslejä, muroja ja jauhettuja viljoja sekä kuivattuja marjoja.

3. päivä tiistai

Tavanomainen runsas aamiainen oli taas tarjolla. Suurin osa matkalaisista lähti kävelemään Varkaankurun kierrokselle n. 4 km matkan. Lähtö oli Kellokkaan luontokeskuksesta jossa oli ensin mahdollisuus tutustua valokuvanäyttelyyn ja videoon. Kävelymatka oli mielenkiintoisissa maisemissa. Pitkospuut oli korvattu ritilärapuilla luonnon varjelemiseksi. Nousuja oli mutta kaikki jaksoivat hyvin. Reitin puolessa välissä paistoimme makkarat.

Ilta oli vapaa ja taisi usean tanssijalkaa jo kutkuttaa. Äkäshotellissa oli hyviä esiintyjiä monena iltana. Marita Taavitsainen, Susanna Heikki, Leif Lindeman ym.

Pyhän Laurin kappelissa oli myös mahtava esitys jossa soitti pianonsoittaja Jouni Somero ja laulava tyttärensä.

4. päivä keskiviikko

Bussimatka oli Äkäslompolo-Muotkavaara-Levi-Kaukonen. Mahtavat maisemat olivat pitkin matkaa joskin tien varren kasvavat puut estivät osittain näkemistä. Paikallinen opas tuli matkaamme Leviltä ja hänellä oli paljon ja mielenkiintoista kerrottavaa. Tutustuminen Reidar Särestöniemen taiteeseen atejeessaan oli hieno kokemus. Moni oli siellä kait käynytkin mutta uusia rakennuksia oli tullut. Ateljeen oma opas kertoi todella mielenkiintoisesti ja laajasti Särestöniemen taiteesta ja perheen elämästä. Samoin oli heidän kotinsa tavaroineen esillä. Kivat ”museokoirat” juoksivat ympärillä laajalla piha-alueella. Saimme juoda myös hyvät piirakkakahvit.

Jatkossa bussimatkalla kuulimme mukana olleelta oppaalta Kultakaivoksen historiasta ja toiminnasta. Vierailu siellä kun ei tällä kertaa onnistunut.

Pysähdyimme vielä Levin keskuksessa. Siellä oli vapaata tutustumisaikaa.

Loppu bussimatka ajettiin osittain ”maisematietä” niin pääsimme ylös katsomaan vielä ”komiampaa”. Komeita olivat myös ökytalot joita näimme Levin maastossa. Päivän lopuksi taas vatsa täyteen ja ilta omaa vapaata toimintaa.

5. päivä torstai

tämä päivä oli tarkoitettu omatoimiselle tekemiselle. Aamiaisen jälkeen kukin teki omat suunnitelmansa. Hotellin kota oli varattu meille klo 13 lähtien. Tuli oli sytytetty valmiiksi ja pian kokoontui iso määrä matkaruskalaisia hyvän tunnelman ja makkaran ääreen. Vähän laulettiin ja puheensorina kuului iloisena. Ilta jatkui jokaisen oman valinnan mukaan päivällisen jälkeen.

Oli vähän ruskaakin mutta enemmän keltaista puissa.

6. päivä perjantai

Kotimatka alkoi aamiaisen jälkeen klo 8.30. Kaikki olivat tietenkin ajoissa autolla ja pääsimme etuajassa lähtemään. Matka Äkäslompolo-Ylitornio alkoi ja seuraavaksi pysähdyimme Tuomaan Pajalla. Viimeiset ostokset ja syönti oman maun mukaan ja matka jatkui. Ruokailu oli buffeepöytä Pitojen Helmessä. Usean sukupolven pitämä paikka oli kaunis eri rakennusten muodostama pihapiiri. Ruoka oli myös hyvää ja monipuolista. Matka jatkui Kokkolaan jossa joimme ja söimme kukin omavalintaiset syömiset. Sen jälkeen oli ero tosi hyvästä, moninkertaisesta kuljettajastamme Kari-Matti Mäkelästä.

Kaikki varmaan olimme tyytyväisiä mukaviin yhdessäolopäiviin ja ilmojenkin suosimaan koko matkaan!

Kuvagalleriassa on kuvia tästä matkasta.