Toimintakertomus 2016

Yleistä

Kulunut vuosi oli yhdistyksemme 26. toimintavuosi.

Yhdistys kuuluu Suomen Ruskaliittoon, jonka puheenjohtajana on Pentti Kaukonen Oulusta. Liitolla on jäsenyhdistyksiä ympäri maata 17. Suurimmat ovat Oulun ja Jyväskylän yhdistykset. Toimintavuosi oli Ruskaliiton 42. vuosi. Ruskaliitto on poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka ei tällä hetkellä saa mitään avustuksia yhteiskunnalta. Liitto jakaa avustuksina ”vanhaa pesämunaa” jäsenyhdistyksille, niiden toiminnan aktiivisuuden perusteella. Liiton hallituksen yhtenä jäsenenä on ollut Jorma Jouppila, varajäsenenä Hilkka Mustalahti.

Seinäjoen seudun Ruskayhdistyksen kotipaikka on Seinäjoki, mutta jäseniä on lähikunnista ja kaempaakin. Yhdistyksellä ei ole vakinaista ”kotipesää”, vaan tarpeiden mukaan etsitään sopivia paikkoja. Elinkeinotalon Trahteeri on ollut kahvitilaisuuksien kokoontumispaikkana. 

Yhdistyksen pankki vaihtui toimintavuoden aikana Oma Säästöpankkiin.

Hallitus 

Hallitukseen ovat kuuluneet puheenjohtaja Jorma Jouppila, varapuheenjohtaja Raili Isotalo, Varsinaisina jäseninä Lilli Keski-Nisula, Jorma Olli, Elsa Boisman-Lehto, Tuula Saari, Marita Salo sekä varajäseninä Kaisu Riihimäki, Sirkka Kuoppala, Risto Arola, Eino Mäkelä ja Väinö Pukkila. Hallitus valitsi sihteeriksi Lilli Keski-Nisulan sekä rahastonhoitajaksi Jorma Ollin. Hallitus on koontunut vuoden aikana 11 kertaa.

Edustukset

Ruskaliiton kokouksessa edustajina olivat Raili Isotalo, Lilli Keski-Nisula ja Jorma Olli sekä Jorma Jouppila Ruskaliiton hallituksen jäsenenä.

Yhdistyksen edustajana Seinäjoen Ikäneuvostossa tämän valtuustokauden on Jorma Jouppila varalla Lilli Keski-Nisula ja Seinäjoen Liikuntatoimen kokouksissa Väinö Pukkila.

Toiminnantarkastus 

Yhdistyksen toiminnan tarkastajina ovat olleet Hilkka Tulisalo ja Irma Sippola sekä varalla Anja Kujanpää ja Marketta Paikkala.

Jäsenistö

Toimintavuoden aikana yhdistykseemme liittyi 37 uutta jäsentä. Vuoden lopulla jäsenmaksun maksaneita oli 275 jäsentä. Jäsenmaksunsa maksamatta jättäneet 15 jäsentä on poistettu. Jäsenistöllämme on hyvin kattavasti sähköpostiosoitteita, 196, mikä helpottaa ja nopeuttaa tiedottamista. Tiedotuslehtiämme olivat Ilkka ja Epari. Jäsenistö on edelleen hyvin aktiivisesti osallistunut tapahtumiimme vuoden aikana. Jäsenmaksu oli 15 euro/kalenterivuosi, josta Ruskaliitolle oli maksettu 1€/jäsen. Yhdistys ei saa avustusta kaupungilta.

Varsinainen toiminta

Elinkeinotalon Trahteeriin on kokoontunut (n 70-80 osallistujaa) kuukauden 1. maanantaina kahvihetkeen. Näihin on usein saatu erilaista ohjelmaa, tietopaketteja ym. ja aina infoa tulevasta. Viikottain toistuvina ovat olleet kävelyretki keskiviikkoisin (10-20 osallistujaa) ja perjantaisin kuntosalivuorolla (15-25henkilöä), jossa vertaisohjaajina ovat olleet Jorma Olli, Juhani Kujala, Rauno Koivunen sekä Eino Mäkelä.

Kuukausittain on järjestetty jokin kulttuuritapahtuma, retki tai vastaavaa.

Tammikuussa Seinäjoen teatteri esitteli tulevaa ohjelmistoa kahvittelun merkeissä, mukana n 50 jäsentä

Helmikuussa provisori Tanja Ojanperä keskusapteekista kertoi lääkekorvauksiin tulleista muutoksista. Vuosikokous oli helmikuussa Elinkeinotalolla. Tampereella katsoimme ”Kohtalon voima” oopperan, mukana oli 52 jäsentä.

Maaliskuun kahvihetkessä liikunnasta puhui Johanna Lähdesmäki. 

Ruskaliiton liittokokous oli 17.3. Seinäjoella ravintola Almassa. Liittokokouksen puheenjohtajana toimi Eino Mäkelä ja sihteerinä Lilli Keski-Nisula. Virallisen osan jälkeen esiintyivät Teresa Sturzenberger, laulu, säestäjänään Henri Katila sekä Kvartettimme. Kokousedustajat saivat myös infoa tulevasta Seinäjoen superkesästä.

Huhtikuussa Miika Autio OmaSäästöpankista oli kertomassa edunvalvontaan liittyvistä asioista ja samalla pankki tarjosi kahvit.

Toukokuun kahvihetkessä oli Menumat- ateriapalvelun esittelyä, Tiina Rantanen-Solander. 18.5. oli vuorossa Kurikka-Jyllinkoski retkipäivä ja liikkeellä oltiin kahdella bussilla. Toukokuuhun kuuluu perinteinen Esteettömän-retki Jouppiskalle ja makkarat kodalla, mukana n. 50 jäsentä. Toukokuun lopulla 21-27.5 oli Portugalin matka, mukana 26.

Kesäkuussa 6.6. oli Kaanaan-risteily Itämäkeen, mukana 60 jäsentä. Meno- tai paluumatka tapahtui laivalla tai kaupunkibussilla, perillä ruokailu. 

Elokuussa kahvihetki Trahteerissa. 8.8 tehtiin retki Vaasaan tutustumiskohteina Terra Nova-museo, Merenkurkun Maailmanperintöalue, Svedjehamn ja Raippaluoto. Matkalaisia riitti kahteen bussiin.

Syyskuussa 5-8 päivänä oli Ruskaliiton järjestämä Levinmatka, jonka matkakulut liitto maksoi. Perillä kierrettiin Immeljärvi ja vallattiin Levin huippu, lisäksi oli kaikkien ruskalaisten yhteinen ohjelmallinen tilaisuus. Mukana oli 93 jäsentä. Kaikkineen Ruskaliiton jäseniä Levillä oli yhteensä n.320.

15.9. Aino Pätsi esitteli Hyvis.fi ja Kanta.fi tietokantoja ja niiden käyttöä.

21.9. tutustuttiin OmaSP-stadioniin n 60 hengen voimin ja ”palkaksi” jokainen sai pääsylipun seuraavaan jalkapallo-otteluun. Matka jatkui Käpälikköön, jossa OmaSp tarjosi nokipannukahvit.

Lokakuun 21.päivä käytiin Porin teatterissa katsomassa Olavi Virta-näytelmää, 50 osallistujaa. Menomatkalla nautittiin lounas upeassa ympäristössä Ahlströmin klubilla ja paluumatkalla juotiin kahvit Niinisalon varuskunnan sotilaskodissa, olipa halpa munkki ja kahvi!.

Marraskuun kahvihetkessä OP esitteli toimintaansa sekä tarjoili kahvit. 

20-22.11 katsoimme Tallinnassa Aida-oopperan 48 jäseen voimin.

Joulukuun kahvihetkessä Oona Takala esitteli kutsubussi-taksi kokeilua, jonka Käteväseinäjoki toteuttaa, samalla saimme nauttia kahvituksesta.

Joulujuhla oli 20.12. Areenan Fazer-ravintolassa. Ohjelmassa oli Sturzenbergien laulu- ja musiikkiesitys, Teuvo Isotalon jouluruno, Kvartetin esitys ja tietenkin arpajaiset. Yhdistys maksoi 140 mukana olleen jäsenen jouluruoan kokonaan.

Tässä on kooste vuoden 2016 toiminnasta.

Kiitos kaikille mukana olleille.